Yeni Bir Girişim için Markalaşma Rehberi

Uber’i düşündüğünüzde, bir anda ulaşımı oldukça kolaylaştıran bir oluşum görüyorsunuz ya da Airbnb’i yerel deneyimlere odaklanan ve büyük kitlelerde yankı uyandıran bir yaklaşım olarak tanıyorsunuz. Tesla ise ileri görüşlü bir araba üreticisi olarak tanınıyor. Bu markaları tam da bu şekilde yorumlamamızın sebebi markalaşma yolunda yıllardır sarfettikleri çabadır.

Yine de, sizce neden markalaşma bu kadar önemli?

Öncelikle markalaşma kalite odaklı bir izlenim sağlar. Kullanıcılar veya potansiyel kullanıcılar, ürünü geliştiren kişilerden daha önce görür ve kullanır, bu da demektir ki ürününüz ve eylemleriniz, sahip olduğunuz değerleri yansıtmalıdır.

Markalaşma rehberi

Doğru markalaşma, sadece doğru renkleri seçmek ve süslü bir logoya sahip olmaktan çok daha fazlası demek. Markalaşma, işletmenizin tüm öğeleri ve tüm çalışanları aracılığıyla değerlerinizi yansıtmaktır. Görsel öğeler ve iletişimin tonu ilk günden itibaren uyumlu olmalı.

İşte genç bir marka oluşturmaya çalışanlar için yapılacak ve yapılmayacak şeylerin listesi:

Yapılacaklar

Doğru insanlarla iletişim kurmak

Bir form belirlemeden önce, hedef kitlenizi belirleyin ve ürününüzü ne kadar kullanacaklarına göre hedef kitlenizi bölün. Ürününüzden en çok yarar sağlayacak kişilerle olan iletişiminizi düzenleyin ve onlarla doğrudan iletişim kurun.

Eylemler

‘Lafla peynir gemisi yürümez’ sizin mottonuz olmalı. Markanızın neye inandığını söylemek bir işe yaramayacaktır. Oysa eylemleriniz ve büyümek için verdiğiniz kararlar inandığınız şeyleri ve bunlar için çabaladığınızı gösterir.

Sorular sorun

Ürününüz hakkında kendinize sorular sorun ve bunları iletişimin bir parçası olarak düşünün. Ürününüzü kim satın alıyor? Onlar neden ürünü dikkate almalı? Onun hakkında ne düşünüyorlar? Ürününüzün onlar için yararları nelerdir? İletişiminizin temelin oluşturmak için bu sorulara vereceğiniz cevapları kullanabilirsiniz.

Beklentileri aşın

Hiç bir reklam mutlu bir müşteri kadar işe yarar değildir. Reklamı yalnızca yapmış olmak için yapmayın, beklentileri aşacak şekilde bir reklam yapın. Hata yapmak olasıdır ama hatalarınızı kabul edip müşterilerinizi memnun ettiğinizden emin olun.

Doğru tarafta yer alın

Özellikle eşdüzeyde işlerde bu çok önemli bir gereklilik. Eğer seyahat sektöründeyseniz ve gezginleri ve hizmet sağlayıcıları ayn anda hedefliyorsanız, iletişim kanallarınızda hangi tarafla konuşacağınızı iyi belirlemelisiniz. Genelde, bir tarafı seçtiğiniz ve yoğunlaştığınızda diğer taraf da bunu takip edecektir. Örneğin, Airbnb ve Uber genellikle müşterilere yönelik konuşur. Ancak, şirket bloglarındaki kimi kanalların çoğu zaman diğer taraf ile iletişim kurduğunu da görmek gerek. Seyahat sektöründen olmasa da diğer bir örnek kullanılmış ürünlerin satıldığı OLX olabilir. Şirket Hindistan’da “OLX pe bech de” yani “OLX’te sat” mottosuyla kendini öne çıkaran reklamlar yaptı. Satış için eşyalar listelenmeye başlayınca, alıcılar da onları takip etti.

Kişisel markalaşmaya odaklanın

Kişisel markalaşma harikalar yaratabilir. Girişimciler kendilerini markalarının hedef tanımını korumaya ve kullanıcıların güvenini kazanmaya odaklamalı. Bu konuda örnek alınacak girişimciler arasında Richard Branson, Elon Musk, Travis Kalanick ve Brian Chesky sayılabilir. Mark Zuckerberg de projelerde aktif olarak yer almış ve geçtiğimiz birkaç sene boyunca kişisel markalaşmasını güçlendirmek için kendi sosyal platformunu kullanmıştı. Bazı durumlarda, özellikle Uber ve Airbnb konusunda, bu durum markaların bazı belirsiz bölümlere adım atarak halkın desteğini almasına da yardım ediyor.

Ekibin vizyonu

Markanızın vizyon bildirisini pekiştiren tek kişi siz olmamalısınız. Ekibinizin sizinle aynı vizyonu paylaştığından emin olun. Bu yalnızca ekibinizin aynı şeyi yapmasını istemekle olmayacaktır; en başta doğru insanları işe almak daha iyi bir çözüm olacaktır.
Yüksek beklentili müşterilere göre hazırlanın

Bir markadan herkes aynı beklentiye sahip olmaz. Kalabalık kitlelerin istediğinden daha yüksek kalite standartlarına sahip insanlar hep vardır ve bu kişileri etkilemeniz gerekecektir. Onlara yönelik hazırlanmak, diğer kullanıcıların da markanızdan otomatik olarak olumlu etkilenmesini sağlayacaktır.

Güçlü vizyon bildirisi oluşturun

Güçlü bir vizyon bildirisi oluşturmak insanların markanız hakkındaki düşüncelerini değiştirecektir. Aşağıda görülen örnekte, dört farklı şirketin bu şekilde nasıl oldukça farklı mesajlar vermeye çalıştığı görülecektir. Nasıl ki Uber sürücüsüz araçlar konusunda önemli gelişmelere imza attıysa, tüm şirketlerin verdikleri mesaj eylemlerle uyumlu olmalıdır.

Yapılmayacaklar

Tüm kullanıcıların peşinden koşmak

İndirimler her zaman kötü değildir. Bu şekilde insanlara yeni ürünler denetip eğer severlerse bunlara bağlı kalmalarını sağlayabilirsiniz. Fakat övünecek kadar kalabalık kitleleri hedeflemediğinizden emin olmalısınız. Ürününüzden en yüksek faydayı elde edecek olanlar, indirim sebebiyle ürünü deneyenlerden daha sık kullanacaklardır.

Genelleme yapmayın

Bu madde yukarıdaki tüm potansiyel kullanıcıların peşinden koşmamayı takip ediyor. Markalar, genellikle daha kalabalık kitleleri hedeflemek için vizyonlarını yumuşatıp genellemeler yapar. Siz siz olun bu hatayı yapmayın!
Revizyondan kaçmayın

Zaman geçtikçe pazar trendleri ve tüketici talepleri değişecek ve bu durumda siz de değişme isteği duyacaksınız. Bu doğrultuda büyük zorlukları ele almaya karar verebilirsiniz. Gerektiğinde revizyon yapmaktan ve bu süreçte markalaşma üzerine yeniden çalışmaktan çekinmeyin.

Genel algıdan uzaklaşın

Kurduğunuz iletişim ve yaptığınız eylemler, bilerek yada bilmeyerek bir mesaj gönderir. Tarafınızı değiştirmemeniz ve hedef kitlenizin genel bir algı oluşturmaması önemlidir. Bu yüzden kontrolü ele geçirin ve kullanıcıların sizi nasıl gördüğünü siz belirleyin.

Tutarsız olmayın

Markalaşma çabalarınızda tutarsız olmayın. Markanız için çizdiğiniz altyapıya uyumlu davranın ve bunu düzensiz bir aktivite haline getirmeyin.

Başkalarından kopya çekmeyin

Rekabet ettiğiniz tüm markaları izleyin ve uyguladıkları yöntemleri gözlemleyin. Ancak bunlardan hiç birini kopyalamamalısınız. Yaptığınız gözlemler yalnızca hedef kitlenin nasıl tepki verdiğini öğrenmek için yapacağınız araştırmanın temeli olmalı. Oysa kopya çekmek asla rakiplerinizden büyük olmanızı sağlamayacaktır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!