Birinci sınıf seyahatler daha çok tercih edilmeye başlandı. Peki markalar bunda nasıl faydalanabilir?
Amadeus’un raporuna göre bu seyahat tipinin büyümesi %6.2 olarak tahmin ediliyor ki bu büyüme oranı seyahat sektörünün genel büyüme oranından da fazla.
Amadeus tarafından gözlemlenen ve tahmin edilen bu büyümenin sebebi belki de toplum olarak eni bir seyahat tipine girmiş olmamız olabilir. Kişilerin günümüzde seyahatte önem verdikleri şey artık tecrübe edilen şeyler. Edinilecek olan değişik tecrübelere olan odak da bizi dolaylı olarak birinci sınıf seyahate doğru sürüklüyor, her ne kadar birinci sınıf seyahat göreceli bir kavram olsa da. Amadeus Group Stratejik Pazarlama Direktörü Rob Sinclair-Barnes da bu göreceliliğe katılıyor ve kişilerin harcamaları materyal ya da tecrübeye yönelik olsa da hepsinin değerli kişisel tecrübeye döndüğünü belirtiyor.
Peki bu yükselen görecelilikten markalar nasıl avantaj elde edebilir?
1.) Çok yönlü-kapsamlı Olun
Elbette yükselen bir sektör var diye seyahat markaları yönlerini yalnızca tecrübe edindirmeye çevirmemeli. Önemli olan sektördeki kesime genel olarak hitap edip dengeyi sağlayabilmek.
Amadeus raporuna göre üst-orta sınıf gezginlerin bir kısmı lüksün materyal kısmına odaklanırken bir kısmı da edinilen tecrübeye odaklanmakta. Bu durumda birinci sınıf seyahat sunan markaların iki kısma da hitap etmesi çok önemli. Çok çabuk değişen bu sektörde yalnızca bir kısma odaklanmak geleceği tehlikeye atmak demek olabilir.
2.) Yerli Turizme Odaklanılmalı: Lokasyondan Faydalanın
Birinci sınıf seyahat eden turistler ortak kullanılan ev tiplerindense otelleri tercih etse de hala ‘yerlisi gibi’ hissetmeyi istiyorlar. Normal bir ziyaretçiden öte hissedebilmek için ise otelden dışarıya adım atabilmek gerekir. Bundan dolayı bulunulan lokasonda gerçekleşen etkinlikler takip edilmeli, müşterilere önerilmeli ve böylece bir ziyaretçiden öte hissettirilmeli.
Buna bir örnek olarak InterContinental Hotels Group gösterilebilir. Dünyanın dört bir tarafında yer alan oteller minimum standartları zaten karşılamış durumda. Fakat geçtiğimiz son birkaç yılda InterContinental, oda servisini hatasız hale getirmek ve misafirlerinin kaldıkları süreyi hoşnut geçirmelerini sağlamanın dışında; şehirde gerçekleşen etkinliklere turlar düzenler ve bu etkinlikleri önerir hale geldi.
3.) Görünür Olun
Günümüzde neredeyse tüm gezginler akıllı telefon kullanmakta ve biletlerini online olarak satın almakta. Hedef kitlesinin X ve Y jenerasyonu olduğunu düşünürsek yalnızca sosyal medyada görünür olmaktansa, yazılı medya, televizyon gibi farklı kanallarda da aktif olunmalı.
Kaliteli bir seyahat bekleyen gezginler kalacakları yeri de bilmek, incelemek ister. Buna imkan sunan InterContinental, Virtal Concierge uygulaması aracılığıyla odaları gezdirebiliyor. Böylece potansiyel kullanıcıları da misafir edebiliyor.
4.) Aileye Dikkat
Geçen yılın birinci sınıf seyahat trendinde multi-jenerasyon artışı gözlemlendi. Bunun ardındaki en büyük sebep ise aile. Daha iyi fırsat ve çalışma şartları için şehir, hatta ülke değiştiren çalışanlar aslında birer potansiyel gezgin. Çünkü çoğu insan ailesini ilk fırsatta yanında götüremiyor ve bu değişikliği tek başına yaşamak zorunda kalıyor. Aileyle küçük birleşmeler sağlanmak istendiğinde ise lüksten çok da kaçılmıyor. Markalar bu nüansı gözden kaçırmamalı ve bu multi-jenerasyonlu hedef kitleye göre de davranılmalı.
Kapak Görseli: Amadeus