Yolcu sayılarında görülen devamlı artış nedeniyle, Zürih Havalimanı’ndaki pasaport kontrol bölgesi, yoğun dönemlerde kapasitesinin sınırlarını zorlayabiliyor. Bu nedenle havalimanının operatörü, pasaport kontrol bölgesinde yenileme çalışmaları gerçekleştiriyor ve kontrol birimleri ile yolcular için daha fazla alan oluşturuyor. Pasaport kontrol bölgesinin yenilenmesine yönelik çalışmalar, sınır kontrol işlemlerinin gerçekleştirilmesinden sorumlu olan Zürih Kanton Polisi ile yakın bir işbirliği içerisinde gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalar ile sınır kontrol işlemlerinin modern bir hale getirilmesi ve kapasitenin arttırılması amaçlanıyor. Bu amaçla, giriş bölgelerine sekiz otomatik kapı yerleştirildi. Kapılar 27 Eylül tarihinden bu yana kullanımda bulunuyor. Otomatik pasaport kontrolüyle yolcular, pasaportlarındaki biyometrik verilerin kullanılmasıyla, Schengen sınırından geçiş yapabilecekler. Zürih Havalimanında sunulan otomatik pasaport kontrolü, yolcular tarafından isteğe bağlı olarak kullanılabilecek. Personellerin çalıştığı pasaport bankoları, herhangi bir kısıtlama olmaksızın hizmet vermeyi sürdürecek.
Pasaport kontrol bölgesindeki yenileme çalışmalarının 2018 yılının ortalarında tamamlanması planlanıyor. Çalışmalar tamamlanıncaya dek, giriş noktalarındaki otomatik pasaport sistemi deneyiminden veriler toplanacak ve bu veriler değerlendirilecek. Alınan sonuçlara göre, beş otomatik kapı daha çıkış bölgesine, yine 2018 yılının ortalarında yerleştirilecek. Pasaport kontrol bölgesinin genişletilmesi ve ilave bankolar ile kapıların yerleştirilmesi işlemlerinin maliyetinin yaklaşık 8 milyon İsviçre Frangı’na mal olacağı tahmin ediliyor. Bu maliyet; havalimanı operatörü, Zürih kantonu ve Avrupa İç Güvenlik Fonu tarafından ortaklaşa olarak karşılanacak.
Detaylarıyla Otomatik Pasaport Kontrolü
Otomatik pasaport kontrol kapılarını kullanmak isteyen yolcuların, aşağıdaki koşulları sağlaması bekleniyor:
- En az 18 yaşında olmak
- Biyometrik pasaport/e-pasaport sahibi olmak (Kimlik kartı değil)
- İsviçre’nin veya bir AB/AEA ülkesinin vatandaşı olmak
Adım 1
Yolcu, kendisine ait biyometrik pasaportu, güvenlik kapısındaki pasaport okuyucunun üzerine yerleştirir, belgenin geçerliliği doğrulanana ve giriş kapısı açılana kadar bekler.
Adım 2
Yolcu güvenlik kapısına adım attığında, yüzünün bir fotoğrafı ile (canlı kayıt) e-pasaportta depolanan elektronik fotoğraf arasında biyometrik bir karşılaştırma yapılır. Biyometrik yüz doğrulama işlemiyle aynı sırada kişisel bilgiler kontrol edilir.
Adım 3
Kontrolün başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından çıkış kapıları açılır ve yolcu kapıdan çıkış yapar. Kontrollerin herhangi bir aykırılığa işaret etmesi veya daha ileri aşama bir doğrulamaya gerek duyulması hallerinde, otomatik olmayan bir kontrol gerçekleştirilir. Yolcunun kapıdan ayrılmasının ardından, kontrol aşamasında toplanan biyometrik veriler derhal silinir.